051 54 10 10

Flexobedrukken: de oudste druktechniek met zorg toegepast

Wenst u een afbeelding of een lak- en beschermlaag op uw verpakking? Dan realiseren we dat met flexodrukken.

Flexodruk is de oudste druktechniek en ontleent zijn naam aan de flexibele en relatief zachte drukvormen die we daarbij gebruiken.

Flexodrukken uitgelegd

Bij het vervaardigen van clichés vertrekt men van een fotopolymeerplaat. Deze wordt met UV-licht belicht waardoor de aanwezige monomeren reageren. De belichte delen harden uit, de niet-belichte delen worden naderhand verwijderd met een uitspoelmiddel of weggeblazen. Hierdoor wordt een reliëf bekomen waarvan de verhoogde delen de afdruk zullen maken. Het resultaat: een reliëf waarvan de verhoogde delen de afdruk maken.

Hoe gaan we om met die druktechniek? De vlakke vormen kleven we rond de drukcilinder of de clichés worden meteen in een cilindervorm aangeleverd (sleeve-technologie).

Zo ziet een flexodrukpers eruit

Onze drukpers voor flexodrukken bestaat uit 8 drukgroepen waarin telkens een verschillende kleur inkt of lak wordt gedrukt op de drukdrager. In elke drukgroep wordt de cliché bevestigd op een drukvormcilinder. Het inkten van de cliché gebeurt indirect via een combinatie van walsen die door de inktbak draaien en een gelijkmatige laag inkt op de drukvorm aanbrengen. Het contact van de drukdrager met de cliché wordt gestuurd door een tegendrukcilinder.

Zo ziet een drukpers voor flexodrukken er schematisch uit

Hoe droogt de inkt bij flexodrukken? Door verwarmde lucht op het bedrukte substraat te blazen. De droogsnelheid hangt af van de samenstelling van de gebruikte inkten en lakken.

Orbo staat voor
  • Flexibiliteit in maatwerk en levertermijn
  • Innovatie (e-beam)
  • Ecologische oplossingen
  • Ervaren werknemers
Lees meer

Meer informatie of een offerte?

stel uw vraag